هر دستگاهی به یک چارچوب برپادارنده نیاز دارد: بدن به استخوانبندی، سازه به اسکلت فلزی/بتونی، و نهالِ بالندهی درخت به قیمگذاری. بدین قرار، یکی از ارکان ایجاد و استقرار مدیریت دانش نیز وجود متولی مدیریت دانش است. با توسعهی فرآیندهای مدیریت دانش در سازمانها، مدیران تصمیم به راهاندازی واحدی مستقل برای مدیریت منسجم فرآیندهای مرتبط با مدیریت دانش میگیرند. این واحد یکی از اجزای استراتژیک سازمانهاست و شکلگیری آن میتواند توسعه و استمرار فعالیتهای مرتبط را سرعت و انسجام بیشتری ببخشد.
ما چگونه شما را راهنمایی میکنیم؟
راه اندازی واحد مدیریت دانش نیازمند شناخت کسبوکار و فضای صنعت و حرفه است. بنابراین، ابتدا طی جلسات همفکری با مدیران ارشد اهداف و مسئولیتهای مورد مطالبه از مدیر دانش را تعریف میکنیم. با تعریف کلیات طراحی، ساختار مطلوب و متناسب با شرایط و نیازهای مشتری تعیین میشود و فرآیند شکلگیری واحد مدیریت دانش آغاز میشود. در این مرحله، تیم کارشناسی یا، بهعبارتی، تیم طراحی و راهاندازی متشکل از مسئولانی از واحدهای مختلف و مرتبط سازمانی و تیم مشاور شکل میگیرد.
تیم کارشناسی نخست بر سر اصول و مفروضات ساختاری منتج از جلسههای قبلی تفاهم میکند و سپس، بر حسب نیاز، مفهوم یا ابزار مورد استفاده در هر جلسه آموزش داده میشود تا ادبیات مشترک بین اعضای تیم شکل گیرد. این تیم طی جلسات کارشناسی و همفکری، و طوفان فکری و مباحثه، وظایف و مسئولیتها و منابع مورد نیاز و چگونگی تأمین و تخصیص منابع را تعیین و تعریف میکنند. پس از آن، نوبت به برنامهریزی اجرایی و گامهای تحقق وضعیت مطلوب میرسد. آنگاه، طبق برنامهی توافقشده، مسئول یا مدیر دانشی و تیم اولیه و همکاران مسئول مدیریت دانش شناسایی و گزینش میشوند. این افراد بسته به شرایط میتوانند از داخل و یا خارج شرکت ارزیابی و جذب شوند.
مراحل اصلی توسعهی ساختار مبتنی بر مدیریت دانش
فرآیند اجرایی نظاممندی برای اجرای پروژهی تدوین استراتژی و نقشهی راه دانش وجود دارد. مراحل اصلی این فرآیند عبارتاند از:
- بررسی مدل کسبوکار سازمانِ متقاضی و اسناد جهتساز
- تدوین نقش و جایگاه سازمانی و مأموریت، چشمانداز و اهداف کلان برای واحد مدیریت دانش در سازمان متقاضی
- طراحی ساختار سازمانی واحد مدیریت دانش بر اساس نقش، مأموریت و چشمانداز واحد مدیریت دانش
- تدوین وظایف، اختیارات، شایستگیهای مورد نیاز واحد سازمانی مدیریت دانش
- تدوین رویهها و دستورعملهای مدیریت دانش
مزایای استفاده از خدمت توسعهی ساختار مبتنی بر مدیریت دانش
- تجربهی همکاری با سازمانهای مختلف در صنایع گوناگون
- دسترسی به جمعیت گستردهای از استعدادهای مدیریتی و کارشناسی در حوزهی مدیریت دانش
- وجود زیرساخت و تجربه در زمینهی طراحی ساختارهای سازمانی
- وجود دانش کافی در خصوص تدوین فرآیندها، رویهها و روشهای اجرایی، دستورعملها و فرمهای واحد مدیریت دانش